1 biji kuning telur 2 cawan tepung kastard 2 cawan tepung jagung 1 cawan tepung gandum digoreng tanpa minyak ¼ cawan susu tepung 1 sudu teh vanilla. Soto tidak lengkap tanpa begedil.
Resipi Kuih Talam Aneka Resepi Kuih Talam Kampung Kuih Talam Recipe Resepi Kuih Talam Pulut Gula Merah Pandan Resepi Kuih Talam Sukata Desserts Baking Food
Walaupun membuat begedil tidak susah tapi saya agak kemalasan untuk menyediakannya seorang diri.
. Kupaskan telur yang telah direbus dan digoreng. Kemudian tambahkan sedikit pes asam jawa garam dan sedikit gula. Untuk biskut tidak perlu dipukul sampai kembang seperti membuat kek kecuali ia dinyatakan dalam resepi.
Kalau dulu pembantu rumah saya yang akan ditugaskan memasak begedil. Masak sehingga pecah minyak atau sambal betol betol masak. Mixer planta gula dan kuning telur hingga kembang.
Kalau dulu begedil yang ditayangkan sebelum ini dibuat oleh Nana. Tambah kan cili kering kisar. Kerana begedil juga lah hajat nak memasak soto selalu tertangguh.
Panaskan minyak guna minyak goreng telur tadi tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
Pin On Kek Minyak Kukus Moist Sukatan Cawan